Erasmus PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 06 Ιούλιος 2011 14:43

Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης - Έρασμος

Στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λειτουργεί από το 2000 Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθηση/ΈΡΑΣΜΟΣ (ERASMUS) το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές του τμήματος να μετακινηθούν και να παρακολουθήσουν από ένα έως και δύο εξάμηνα μαθήματα σε άλλα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Μέσω της μετακίνησης οι Έλληνες φοιτητές έρχονται σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και μαθαίνουν να λειτουργούν σε ένα διαφορετικό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Η περίοδος των σπουδών τους εκεί αναγνωρίζεται μέσω του Συστήματος Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).

Όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΈΡΑΣΜΟΣ λαμβάνουν υποτροφία και δεν πληρώνουν δίδακτρα στο εξωτερικό. Επίσης, τα μαθήματα που θα εξεταστούν και θα επιτύχουν εκεί αναγνωρίζονται κανονικά από το Τμήμα μας μέσω του Συστήματος Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).

Μέσω του ίδιου προγράμματος, φοιτητές από Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μπορούν διανύσουν μία περίοδο σπουδών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με εξασφάλιση αντίστοιχη ακαδημαϊκή αναγνώριση.

Οι φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ΈΡΑΣΜΟΣ (ERASMUS) και να διανύσουν μια διάρκεια των σπουδών τους σε κάποιο σε ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, μπορούν:

 1. Να απευθυνθούν στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Υπεύθυνη κα. Ντέμη Σιαμοπούλου, τηλ. 2651097107, fax 2651097924, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ) και στους συντονιστές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (Θανάσης Σταυρακούδης, Τηλ. 26510 05935, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Παντελής Καμμάς, Τηλ 2651005907, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. )

 2. Να διαβάσουν το σχετικό Eνημερωτικό Οδηγό που περιέχει χρήσιμες Πληροφορίες για τους φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΣ.

 3. Να συμβουλευτούν τη λίστα με τα συνεργαζόμενα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, με τα οποία το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει υπογράψει σχετική διμερή συμφωνία.

 4. Να επισκεφθούν το σχετικό site του προγράμματος ERASMUS του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και το site του ERASMUS students Network (ESN).

 

Κριτήρια επιλογής:

 1. Να έχετε περάσει τουλάχιστον 7 από τα 8 μαθήματα του 1ου έτους,  μέχρι και την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου/Ιανουαρίου. Θα πρέπει δηλαδή να έχετε προβιβάσιμο βαθμό σε τουλάχιστον 7 μαθήματα του 1ου έτους πριν την μετακίνησή σας.
 2. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τις διαθέσιμες θέσεις προτεραιότητα επιλογής δίνεται στη φοιτήτρια ή φοιτητή με το μαγαλύτερο μέσο όρο βαθμολογίας τη στιγμή της αίτησης. Για τον υπολογισμό του μέσου όρου λαμβάνονται υπόψη όλα τα μαθήματα, βάζοντας μηδέν σε όποιο μάθημα δεν έχετε δώσει εξετάσεις ή δεν έχετε προβιβάσιμο βαθμό. 
 3. Η μετακίνηση με το πρόγραμμα Erasmus μπορεί να γίνει για 1 ή 2 εξάμηνα (1 έτος). Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που υπάρχει αίτηση για το ίδιο πανεπιστήμιο από άλλο φοιτητή, ανεξάρτητα από το βαθμό σας. Δεν μπορεί δηλαδή καάποια/ος να πάρει ετήσια υποτροφία όταν υπάρχει ζήτηση και από άλλον συνάδελφο. Αυτός που έχει το μεγαλύτερο βαθμό, επιλέγει πρώτος το εξάμηνο που θέλει να μετακινηθεί.
 4. Το τμήμα μας δεν ορίζει προϋπόθεση ξένης γλώσσας για εξερχόμενους φοιτητές πέρα από τη γνώση αγγλικής. Ωστόσο το πανεπιστήμιο υποδοχής μπορεί να έχει τέτοιες απαιτήσεις. Πχ να γνωρίζετε Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Ενημερωθείτε σχετικά από το πανεπιστήμιο υποδοχής, και από το τις σχετικές συμβάσεις συνεργασίας που έχει υπογράψει το παν/μιο Ιωαννίνων.
  Ο βαθμός (ή η απαλλαγή) από τα μαθήματα αγγλικών στο τμήμα μας
  είναι επαρκής πιστοποίηση.
 5. Για τη σειρά προτεραιότητας σε περίπτωση που ο αριθμός αιτήσεων υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις λαμβάνεται υπόψη ο μέσος βαθμός σας στο σύνολο των μαθημάτων που έχετε παρακολουθήσει τα τελευταία 3 εξάμηνα των σπουδών σας. Υπολογίζεται ως εξής:
 • Αθροίστε τους βαθμούς όλων των μαθημάτων που έχετε δηλώσει/παρακολουθήσει μέχρι και την προηγούμενη εξεταστική Φεβρουαρίου
 • Αθροίστε όλους τους βαθμούς, ακόμη και το 1 ή το 2 (0 αν δεν έχετε συμμετάσχει στις εξετάσεις)
 • Διαιρέστε με το πλήθος των μαθημάτων
 • Αυτός είναι ο τρέχων ΜΟ της βαθμολογίας σας
 • Αν είστε στο 1ο έτος, το πλήθος μαθημάτων είναι 4 (1ο εξάμηνο), αν είστε στο 2 έτος, το πλήθος μαθημάτων είναι 12 (1ο+2ο+3ο εξάμηνο), κ.τλ.

 

Χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 14 Φεβρουάριος 2017 09:43
 


Ιστορία του Τμήματος

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1996 με το Π.Δ. 364 και με απόφαση των αρμόδιων αρχών άρχισε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999. Αποστολή του Τμήματος είναι η καλλιέργεια και ανάπτυξη της Οικονομικής Επιστήμης παράλληλα με την κατάρτιση Οικονομολόγων, ικανών να μελετούν και να εφαρμόζουν τις οικονομικές θεωρίες, συμβάλλοντας στην πρόβλεψη οικονομικών φαινομένων και στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Υποδομή

Η διάδοση της γνώσης στους φοιτητές πραγματοποιείται μέσα από τις παραδόσεις στις αίθουσες διδασκαλίας, με τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια, στα εργαστήρια Η/Υ και σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που το Τμήμα οργανώνει. Η χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων ως εργαλεία για την αποδοτικότερη διδασκαλία, ο επαρκής εξοπλισμός του Τμήματος σε Η/Υ, η άμεση πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης και σε βάσεις δεδομένων και προγράμματα, η συνεχής ανανέωση του περιεχομένου των μαθημάτων και του προγράμματος σπουδών λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις στην επιστήμη και στην αγορά εργασίας καθώς και ο άμεσος τρόπος επικοινωνίας με τους διδάσκοντες συμβάλλουν στην ομαλή, απρόσκοπτη και δημιουργική φοίτηση των φοιτητών.

Ανθρώπινο δυναμικό

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πλαισιώνεται από μέλη διδακτικού προσωπικού με σημαντικές θεωρητικές και εμπειρικές γνώσεις στη σύγχρονη οικονομική έρευνα, γεγονός που τους επιτρέπει να μεταφέρουν στους φοιτητές όλες τις σύγχρονες τάσεις και "ανακαλύψεις" στο χώρο των Οικονομικών Επιστημών. Βασική επιδίωξη των διδασκόντων του Τμήματος είναι οι φοιτητές να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ενταχθούν εύκολα και γρήγορα στην αγορά εργασίας και να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες ενός διεθνώς ανταγωνιστικού οικονομικού περιβάλλοντος.